Shibaen er en forholdsvis lille spidshund (37- 41 cm høj målt ved skulderen) og den er harmonisk bygget, dvs. at skulderhøjden er næsten den samme som længden. Ørene er opretstående og den har "krølle" på halen. Pelsen er forholdsvis kort med blød underuld og lidt grovere overpels.

Shibaer findes i tre forskellige farver. I Danmark har vi flest røde (flamme-farvet) og sesam (rød pels blandet med sort ), mens det er forholdsvis sjældent, at man ser en black and tan (sort pels med rødbrune/hvide aftegninger). I meget sjældne tilfælde ses også hvide eller langhårede shibaer, men dette betragtes normalt som en stor fejl.
Nogle opdrætter shibaer efter den japanske standard, mens andre følger FCI-standarden, og det giver sig udtryk i lidt forskellige træk (f.eks. øjenform og snudelængde)
 
 

Helbred
Shibaen anses normalt for at være en sund og robust race, men hofteledsdysplasi, løse knæskaller, øjensygdomme og allergi kan dog forekomme. Deres tykke pels beskytter dem både mod kulde og varme, men selvfølgelig bør de altid have adgang til læ, skygge og vand.
Shibaer bliver normalt kønsmodne når de er ca. 6 mdr. gamle, og de kan blive op til 15-16 år gammel.

OBS! Fra 1. september 2008 blev der indført avlsrestriktioner for shiba. Læs mere her


Temperament og egenskaber
Shibaer blev oprindeligt brugt til jagt på bl.a. fugle, bjørne og vildsvin i Japan, og de har et meget stort jagt-instinkt. De er også meget selvstændige og de bør være modige. Selv om de godt kan lide at være sammen med deres familie, har de ikke trang til at være klistret op ad deres mennesker hele tiden og har derfor sjældent problemer med at lære at være alene hjemme. Til gengæld kan de være ret "stædige", og det er naturligt for dem at afprøve grænser. De er også kendt for at være meget nysgerrige, stolte og intelligente.
Nogle shibaer er meget sociale og hilser gladeligt på alle, mens andre shibaer er ret reserveret overfor fremmede (de bør dog ikke være aggressive eller bange for mennesker)
 
 

Opdragelse
Shibaer skal opdrages kærligt men konsekvent, dvs. at man skal gøre tingene ens hver gang. Det duer ikke at man ændrer mening hele tiden, fordi man en dag er træt eller fordi hunden bare ser SÅ sød ud. Det betyder til gengæld også, at man ikke bør stille krav til hunden som den ikke kan klare. F.eks. duer det ikke at kalde når den løber efter en kat, hvis hunden endnu ikke har lært at komme på i sådanne svære situationer (det koster MEGET træning og skal indlæres gradvist!)

Det betyder selvfølgelig ikke, at du konstant skal styre hunden i alt den foretager sig. De fleste shibaer vil prøve at teste deres ejer en gang imellem, f.eks. ved at gøre noget, de godt ved, de ikke må. Men det er vigtigt at man ikke tror, at hunden hele tiden vil "overtage lederskabet" - den tjekker bare om reglerne stadig gælder. Istedet bør man være bestemt og viljefast indtil hunden har accepteret, at sådan er reglerne.
Lav få, praktiske og rimelige regler - det er nemmere for hunden at lære - og dig selv at huske ;o). Glem alt om de gamle idéer om, at hunden ikke må spise først, sove i soveværelset osv. Det har INGEN betydning for din status over for hunden.

Du skal også prøve at virke rolig og selvsikker, så hvalpen føler at du har tjek på tingene. Du er dens nye "forælder", og den skal føle at den hos dig kan få god og retfærdig vejledning og ikke mindst tryghed. Mist ikke besindelsen og brug ALDRIG hårde og voldelige opdragelsesmetoder overfor en shiba - det er slet ikke nødvendigt, og det vil sandsynligvis ende med at den mister al respekt og tillid til sin ejer...
 
 

Renlighed
Når du får din shiba-hvalp med hjem, er den ca. 8 uger gammel (den må under ingen omstændigheder være yngre). Den vil sikkert allerede være godt på vej til at være stueren, for mange shibaer lærer hurtigt, hvor de skal tisse, men du skal selvfølgelig ud og lufte den adskillige gange hver dag alligevel.
Shibaer er også ofte ret kræsne med, hvor de "går på WC", og det er sjældent man ser dem "pølle" midt på gaden. De foretrækker normalt at gøre det lidt afsides eller i ly af en busk.

OBS! Husk at hvalpen skal ud hver gang den har sovet, spist og leget. Skæld aldrig ud, hvis der alligevel sker "uheld" indendørs. Hvalpen gør det ikke for at provokere eller "dominere". Den har bare endnu ikke nok kontrol over sin blære til at kunne holde sig ret længe, så det er ejerens job at sørge for at få hvalpen ud i tide.
 
 

Socialisering
Hvis en shiba kommer fra en fornuftig opdrætter, er hvalpen allerede blevet præget og vænnet til mennesker. Den vil normalt blive stærkt knyttet til sin ejer, men det er meget vigtigt, at man fortsætter med socialiseringen og lader den møde andre søde mennesker, venlige hunde, lyde, steder osv., da den ellers kan blive reserveret eller endda bange for andre mennesker og aggressiv over for hunde. Pres ikke hvalpen til at møde andre, men lad den selv tage kontakt, når den har lyst.

OBS! Man kan sagtens tage hvalpen med ud, før den er færdigvaccineret - Gå ud på små socialiserings-ture, så snart hvalpen er faldet til i sit nye hjem - hvis man venter til den er 16 uger, er det sandsynligvis for sent! Risikoen for at hvalpen bliver smittet med sygdomme er meget lille, og socialiseringen er meget vigtig for at den kan blive en normal og velfungerende hund!
 
 

Tyggetrang
Mange hvalpe har en temmelig stor tyggelyst, og de elsker at bide i fingre og tæer. Det kan gøre ret ondt, især med de spidse hvalpetænder, så prøv at gi' hvalpen et tyggeben eller et legetøj istedet. Nogen gange kan det være svært at vænne dem af med at tygge i fingrene, og man må tålmodigt prøve sig frem til en metode, der virker. F.eks. kan man sige et lille hyl når hvalpen bider, for så forstår de fleste hvalpe instinktivt, at de har bidt for hårdt. Man kan også straks gå væk fra hvalpen, hvis den bider (gå evt. ind i et andet værelse - men bliv kun derinde i kort tid) Hvis man er heldig forstår hvalpen efter nogle gentagelser, at man ikke gider at lege med den hvis den bider for hårdt.

OBS! At hvalpen bider som lille, betyder ikke at den bliver aggressiv som voksen. Det er blot hvalpens måde at lege og undersøge ting på. Den er vant til i leg at bide i sine søskende og sin mor, men den skal nu vænne sig til, at mennesker ikke synes det er sjovt...
 
 

Træning
Det er en god idé at starte på hundeskole, for her kan du lære at være en god ejer for din hund, og I kan hygge jer sammen med andre mennesker og hunde. Vælg en skole, der bruger moderne og positive træningsmetoder og som har forståelse for, at hunderacer er forskellige.

Shibaer er som sagt normalt meget lærenemme og glade for at lære noget nyt, dog man skal ikke forvente at de blindt adlyder enhver kommando! Men hvis man forstår at motivere dem rigtigt kan de hurtigt lære næsten alt!
Når man træner med en shiba, får man ofte det bedste samarbejde med den, hvis man bruger lækre godbider+ros, varierer øvelserne og træner i kort tid ad gangen. Hvis en shiba synes, at en øvelse er  kedelig eller ubehagelig, vil den sandsynligvis tydeligt vise det ved at melde helt fra. Dette er ikke et udtryk for dominansproblemer (som en del trænere desværre tror), men simpelthen et tegn på at ejeren må tænke lidt i alternative baner og finde på noget, så hunden igen synes at det er sjovt...

Shibaer er ofte gode til agility (forhindringsløb for hunde), da de er meget hurtige og smidige. Mange shibaer synes, at agility er rigtig skægt, men nogle kan begynde at kede sig efter 3- 4 gennemløb, så det kan være lidt af en kunst at få dem til blive ved med at synes det er sjovt.

OBS! Man bør under ingen omstændigheder bruge træningsmetoder, der anvender straf, vandsprøjt, ryk i linen o.s.v., da de på ingen måde virker fremmende for samarbejdet mellem hund og ejer - Tværtimod! Det er forældede og unødige træningsmetoder, som får hunden til at miste glæden ved træningen og kan ødelægge forholdet og tilliden til ejeren.
 
 

Motion og aktivering
Hvis du får en shiba, opdager du hurtigt, at det er en aktiv og nysgerrig lille "krabat". Særligt når den er ung, kan den virkelig være fuld af krudt og spilopper, så du bør sørge for, den får en passende mængde mental aktivering og fysisk motion. En hvalp må ikke få reel motion, men skal i stedet bruge sin energi på at lege, undersøge/opleve nye ting og på mental aktivering. Regn med at en voksen shiba skal luftes mindst et par timer hver dag, hvis den skal ha' dækket sit behov for motion og oplevelser. Husk at hvalpen også skal ha' rig mulighed for at sove/hvile - det er ikke alle hvalpe, som selv kan finde ud af at slappe af, når de er trætte, så det er op til ejeren at hjælpe den med at falde til ro.

Gode aktiviteter for en ung/voksen shiba kan f.eks. være lange gåture i naturen, sporarbejde/madsøg, agility, rally-lydighed, hundekunster.
 
 

Pleje
Shibaer har en dobbelt-pels med blød underuld og lidt grovere overpels. De fælder 2 gange om året, og da taber de al underulden og lidt af overpelsen. Når fældeperioden starter, begynder der at stikke små hvide totter af underuld ud, og det kan være en fordel at børste hunden ret ofte. På den måde kan man begrænse mængden af hår på gulvtæppet, men støvsugeren slipper nok ikke helt for at komme på overarbejde! Fældeperiodens længde kan variere meget fra hund til hund, og der kan gå flere måneder før hunden igen er i fuld pels.

Man behøver normalt ikke vaske en shiba mere end 1-2 gange om året. Mange shibaer er ikke "vandhunde", og de går normalt en stor bue udenom vandpytter og mudderpøler. De kan ofte ikke fordrage at komme i bad, men heldigvis er de selv meget flinke til at holde pelsen ren til daglig. Nogle kan endda bruge meget tid på at soignere sig næsten på samme måde som katte.

Mange shibaer kan heller ikke fordrage at få klippet deres negle, og de kan blive helt hysteriske, når neglesaksen findes frem. Men prøv alligevel at vænne hvalpen til at få klippet negle en gang imellem. Nip kun en lille bid af, og forsøg at gøre det til en hyggelig begivenhed f. eks. ved at være lidt rundhåndet med godbidderne.
 
 

Uden snor
Shibaer er meget selvstændige, og de kan godt finde på at "gå på eventyr", hvis de løber uden snor. I modsætning til racer som f.eks. schæfer, collie og labrabor bliver en shiba ikke altid tæt på ejeren, for de er avlet til at arbejde selvstændigt og løbe langt (!) foran jægeren og opspore vildtet. Hvis jagtinstinktet først har grebet en shiba, sker det ofte at den slet ikke opfatter at man kalder. Derfor må man aldrig slippe dem løs på steder, hvor de kan blive væk eller komme til skade f.eks. i nærheden af veje og togskinner. Alle shibaer synes at det er dejligt at løbe uden snor, men det bør foregå på et relativt sikkert sted f.eks. en indhegnet skov, på stranden eller et andet omhyggeligt udvalgt sted.

Begynd at træne indkald allerede mens hvalpen er lille, for da er chancen større for, at den bliver i nærheden af dig. Brug nogle rigtig lækre godbidder som belønning, når den kommer, og bliv ikke vred hvis den ikke straks kommer. Prøv så vidt muligt kun at kalde på din shiba, når du er rimeligt sikker på succes - f.eks. er det sjældent en god idé at kalde, lige når den står og hilser på en fremmed hund. Vent istedet et øjeblik til den er klar og prøv så at kalde. Kald også gerne derhjemme hver gang, der skal ske noget rart eller sjovt (mad, leg, godbid, kæl o.s.v.) Men kald aldrig på hunden, hvis der venter noget ubehageligt (negleklip, bad o.s.v.)

Selv om en shiba bliver flink til at komme ved indkald, bør man alligevel ikke tage nogle unødige chancer, for den kan blive overvældet af sit store jagtinstinkt eller nysgerrighed og i det øjeblik glemme hvad den har lært.

OBS! Husk, du har ansvaret for din hunds sikkerhed og du må selv vurdere, hvor stor risikoen er for, at den kommer til skade eller bliver væk, hvis du slipper den løs!
 
 

Indhegning af have
Shibaer er som sagt meget nysgerrige hunde, og de vil meget gerne undersøge alt. Hvis du har en have, skal du huske at indhegne den fuldstændigt, så din shiba ikke kan komme ud. Mange shibaer kan springe meget højt, selv uden tilløb, så hegnet bør være så højt som overhovedet muligt. Det er også en god idé at grave hegnet et stykke ned i jorden eller på anden måde forhindre, at hunden kan grave sig ud. Hvis din shiba skal være uden opsyn i haven, bør du være ekstra omhyggelig med indhegningen. Er der bare den mindste mulighed for at komme ud, skal en nysgerrig shiba nok finde den! Tag også højde for at f.eks. avisbude og børn kan glemme at lukke havelågen!
 
 

Shiba-lyde
Shibaer gøer normalt kun, hvis de vil advare deres flok/mennesker om et eller andet, f.eks. når nogen nærmer sig huset, men de gøer ikke hele dagen lang som nogle andre racer. Til gengæld "småsnakker" nogle shibaer meget, og de kan endda finde på at skrige! Nogle skriger bare de er utilfredse over noget, mens andre stort set aldrig siger en lyd! Hvis du har hørt et shiba-skrig, glemmer du det aldrig igen! Det er så højt, at det synger i dine ører længe efter, og naboerne vil sikkert tro at du er ved at slå hunden ihjel!
 
 

Shibaer og børn
Ligegyldig hvilket dyr man har, bør man lære sine børn at omgåes det på en fornuftig måde. Det samme gælder selvfølgelig også for shibaer. Forklar børnene at de skal lade den være i fred når den sover og spiser, og at den ikke kan lide at blive drillet og trukket i halen. Lad dem heller ikke lege vilde lege med hunden, men vis i stedet hvordan de f.eks. kan træne sjove hundekunster.
Hvis du ikke selv har børn, kan du måske "låne" naboens, så din shiba også kan blive tryg ved dem. Hvis I møder fremmede børn på gaden, kan det være en fordel at bede dem om at hilse på hunden en eller to ad gangen. En hel flok børn, der alle vil klappe på én gang, kan virke meget overvældende og skræmmende på en lille hund. Sørg også for at hunden har mulighed for at gå væk, hvis den ikke længere har lyst til at hilse.

OBS! Mindre børn og hunde bør kun være sammen under opsyn af voksne.
 
 

Shibaer og andre hunde
Det er ikke usædvanligt, at voksne shibaer bliver mere eller mindre aggressive over for andre hunde af samme køn (nok især hannerne). Nogle bryder sig bare ikke om, at der er andre hunde tæt på. Andre kan blot ikke li', at en fremmed hund er nærgående eller vil "dele" en pind! Dog kan man forebygge nogle af disse problemer f.eks. ved at sørge for at hvalpen får rig mulighed for møde mange venlige hunde og lave korte/positive hilsemøder. Man kan også undlade at kaste med pinde eller andet legetøj, så der ikke er noget at konkurrere om.

OBS! Agressivitet skyldes sjældent dét, som mange kalder "dominans". Ofte er årsagen angst eller smerter. Derfor kan det i tvivlstilfælde være en god idé at få hunden tjekket af dyrlægen eller få kontakt til en dygtig adfærdsbehandler.
 
 

Andre dyr
Shibaer blev oprindeligt brugt til jagt, og de har stadig det store jagtinstinkt i behold. De kan derfor finde på at jage fugle, kaniner, mus, egern og lign. Man bør derfor passe på, at det ikke går ud over de andre dyr i huset såsom kat, hamster, undulat og andre som shibaen kan opfatte som et bytte. Men med træning/tilvænning og under opsyn er der dog eksempler på f.eks. shibaer og katte, som kommer fint ud af det med hinanden.
 
 

Til sidst...
Hvis du efter at have læst dette stadig ønsker at få en shiba fordi du mener, at den vil passe godt til dig og din livsstil, vil du kunne se frem til mange søde, sjove og spændende oplevelser med en dejlig hund!VIGTIGT!!!

Køb kun en hvalp med en stamtavle fra Dansk Kennel Klub (DKK)
Der er desværre også hvalpefabrikker i Danmark, som sælger shiba-hvalpe.
Lad være med at støtte den slags og vælg en god og seriøs opdrætter istedet.
Vælg en kennel, som ikke har for mange hunde og forskellige racer.
Følg din "mavefornemmelse" når du vælger opdrætter.
Søg info om opdrætteren først (f.eks. på Google), og læs om andres erfaringer.

Læs flere tips om køb af hvalp her
Læs mere om hvordan du undgår hvalpefabrikker og hundehandlere her